Input:

4.4.3 Scenario analysis

1.5.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

4.4.3 Scenario analysis

Carmen Kosić Činko, prof.

  • Opis

Analizom scenarija se naziva razvoj opisnih modela što bi se i kako moglo odvijati u budućnosti. Može se rabiti za identifikaciju rizika uzimajući u obzir moguće buduće razvoje događaja i njihove utjecaje i implikacije. Grupe scenarija koje opisuju primjerice ”najbolji slučaj“, ”najgori slučaj“ ili ”očekivani slučaj“ mogu se rabiti za analizu potencijalnih posljedica i njihovih vjerojatnosti za svaki scenarij kao oblik analize osjetljivosti pri analizi rizika.

Dobar prikaz snage ove tehnike je promatranje velikih promjena u tehnologiji, preferencama potrošača, društvenim stavovima i sl, u posljednjih 50 godina. Analizom scenarija se ne može predvidjeti vjerojatnost takvih promjena, ali se mogu razmotriti posljedice i pomoći organizacijama razviti snagu i optornost potrebnu za prilagodbu nadolazećim promjenama.

  • Uporaba

Analiza scenarija može se koristiti kao pomoć pri odlučivanju o politikama i planiranju budućih strategija, ali i za postojeće aktivnosti. Može se rabiti u svim trima dijelovima procesa procjene rizika. Za identifikaciju i analizu se može rabiti grupa scenarija kao što su ”najbolji slučaj“, ”najgori slučaj“ ili ”očekivani slučaj“ kako bi se definiralo što se može dogoditi u određenim okolnostima i analiziralo potencijalne posljedice i njihove vjerojatnosti, za svaki scenarij pojedinačno.

Može se koristiti i za predviđanje kako se mogu razvijati prijetnje i prilike, za sve


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: